2023.02.15 MA Felvételi

2023.02.15 MA Felvételi
02/15

2023. február 15.

02/15

2023. február 15. -


LEVÉLTÁR MA FELVÉTELI KÉRDEZZ-FELELEK

Milyen specializációi vannak a levéltár mesterszaknak, és kiknek érdemes ezekre jelentkezni?

A levéltár mesterszaknak három specializációja létezik:

iratfeldolgozási és forráskiadási specializáció — elsősorban azoknak ajánljuk, akik forráskutatással foglalkozó történész-levéltárosok szeretnének lenni, hiszen a képzés során az ehhez a munkához nélkülözhetetlen (és történelem mesterszakon egyébként jóval kisebb óraszámban oktatott) készségeket lehet elsajátítani: a források olvasásához nélkülözhetetlen paleográfiai tudást, ill. a források értelmezéséhez nélkülözhetetlen kormányzattörténeti és segédtudományi ismereteket. A specializáció azonban levéltárosi alapfeladatok (gyűjtöterületi munka, rendezés, selejtezés, segédletezés) ellátására is képesít. Az iratfeldolgozási és forráskiadási specializáció végzett hallgatói tapasztalataink szerint a leggyakrabban tudományos kutatóként vagy egyházi levéltárak munkatársaként helyezkednek el. A specializáció hallgatói közül mesterszakos tanulmányaik végeztével eddig mindenki sikeresen felvételizett az ELTE történelemtudományi doktori képzésére, ösztöndíjas helyre, ami a tudományos pálya előszobája.

levéltártan specializáció — elsősorban azoknak ajánljuk, akik közlevéltárban szeretnének dolgozni, és elsősorban nem történészként képzelik el a jövőjüket, hanem a közigazgatással számos ponton együttműködő, magas színvonalú archivisztikai, informatikai és jogi ismeretekkel is rendelkező, dinamikus levéltáros szakemberként. A specializáció azonban természetesen teljeskörűen képesít a nyilvános magénlevéltárakban vagy akár közintézményi vagy nagyvállalati irattárakban végzendő szakmai munkára is. A levéltártan specializáció végzett hallgatói tapasztalataink szerint közlevéltárakban, ritkábban nyilvános magánlevéltárakban helyezkednek el. A bölcsészettudományi képzési területen egyedülálló módon a specializáció végzett hallgatóinak elhelyezkedési aránya az államvizsgától számított két hónapon belül csaknem 100%-os, sőt hallgatóink többsége már mesterszakos tanulmányai alatt válogathat a személyre szóló levéltári állásajánlatok között, a diplomás kezdőfizetést jelentősen meghaladó bérezéssel.

információ- és records management specializáció — elsősorban azoknak ajánljuk, akik digitális iratok kezelésével kapcsolatos menedzseri munkát szeretnének végezni: az elektronikus irat keletkezésének időpontjától annak levéltárba adásáig vagy selejtezésééig felelősen, jogi és informatikai tekintetben is kompetensen szabályozni az irathoz (és a benne foglalt adatokhoz) a hozzáférést, más iratokkal vagy adatbázisokkal való összekapcsolását, valamint a digitális irat megőrzését. Ezen ismeretek iránt nemcsak a közigazgatás területéről van komoly munkaerőpiaci kereslet, de még inkább a nagyvállalatok adminisztrációja részéről. A specializáció elvégzése azonban a közlevéltárakban végzendő levéltárosi munkára is képesít. Az információ- és records management specializáció 2023-ban indul először, így itt még nem tudunk pályakövetést végezni egykori diákjaink körében. Azt várjuk azonban, hogy az itt képzett információmenedzserek nemcsak a közigazgatásban, hanem a magánszférában is könnyedén el tudnak majd helyezkedni: hasonló egyetemi képzés ugyanis Magyarországon csak nálunk van, miközben az elektronikus ügyintézés dinamikusan fejlődik, és mind több szakembert kíván.

 

Lehet-e levelező munkarendben végezni a levéltár mesterszakot?

A levéltár mesterszak iratfeldolgozási és forráskiadási, valamint levéltártani specializációja egyelőre csak nappali munkarendben indul — azonban nappali munkarendben is végezhető munka mellett (ld. a „Végezhető-e a levéltár mesterszak munka mellett?” kérdésre adott válaszunkat is). Az információ- és records management specializáció viszont csak levelező munkarendben indul.

 

Végezhető-e a levéltár mesterszak munka mellett?

IGEN. A levéltár mesterszak nappali munkarendű kurzusait mindig csütörtökön és pénteken tartjuk. A levéltár mesterszak levelező munkarendű információ és records management specializációjának kurzusait kéthetente tartjuk: csütörtök délután és pénteken egész napon (félévente összesen hat csütörtökre és péntekre tömbösítve).

 

Milyen szintű diplomával felvételizhetek a levéltár mesterszakra?

Legalább BA szintű diplomával, azonban a felvételi jelentkezés során természetesen az ennél magasabb szintű diplomákat is elfogadják (a 2006-ban bevezetett ún. bolognai rendszerű képzés előtt szerzett főiskolai és egyetemi diplomákat, az azóta osztatlan képzésben szerzett egyetemi diplomákat, valamint az MA-diplomákat is.)

 

Csak levéltáros előtanulmányokkal lehet a levéltár mesterszakra felvételizni?

NEM. Bárki felvételizhet, akinek egyfelől minimum BA-szintű diplomája van bölcsészettudományi, jogi, közgazdaságtudományi vagy informatikatudományi képzési területről, másfelől korábbi egyetemi tanulmányai során minimum 50 kreditet szerzett a történettudomány, a társadalomtudományok, a jogtudományok, a közigazgatás-tudományok, a közgazdaság-tudományok, a szervezéstudományok vagy az informatikai tudományok közül bármelyiknek a területeiről — vagy akár a felsoroltak közül többnek a területéről, összesen minimum 50 kreditet. Aki már legalább 12 hónapot dolgozott igazolt levéltárosi vagy irattárosi munkaviszonnyal levéltárban vagy irattárban, az a második feltétel alól is mentesül!

 

Tanári diplomával felvételizhetek a levéltár mesterszakra?

IGEN — amennyiben Ön történelemtanárként végzett (vagy kétszakos tanárként a szakpárja tartalmazza a történelem tantárgyat).

 

Kell-e fizetnem a levéltár mesterszak elvégzéséért?

A magyar felsőoktatásban jelenleg az állam mindenki számára összesen 12 félév tanulmányi időt finanszíroz: ebbe beletartoznak a BA-, az MA- és az esetleg osztatlan képzésben végzett tanulmányok is. A levéltár mesterszak négy féléves képzés: ezt a négy félévet tehát akkor lehet államilag finanszírozott képzésben végezni (vagyis akkor nem kell érte a diáknak fizetnie), ha korábbi felsőfokú tanulmányai során maximum nyolc félévet végzett. Fontos: állami finanszírozású képzés csakis a nappali munkarendben vehető igénybe, levelező munkarendű képzés államilag finanszírozott formában nem indul!

 

Szeretnék jelentkezni a levéltár mesterszak nappali munkarendű képzésére, de azt csak államilag finanszírozott formában hirdették meg, én pedig már nem vehetek részt államilag finanszírozott képzésben. Tudok mégis jelentekezni?

IGEN. Amennyiben Ön a magyar felsőoktatásban nyolcnál több államilag finanszírozott félévet végzett már másutt, de szeretné elvégezni a nappali munkarendben levéltár mesterszakot is, úgy sajnos jogszabályi okokból költségtérítést kell fizetnie — de ebben az esetben is tud jelentkezni az államilag finanszírozott formában meghirdetetett nappali munkarendű képzésre, csak amikor elfogynak az államilag finanszírozott félévei, automatikusan átsorolják költségtérítéses képzésre. Amennyiben korábban másutt már 12 félévet (vagy többet) végzett államilag finanszírozott formában, akkor ez a felvételt követően azonnal megtörténik; amennyiben viszont korábbi tanulmányai során 12-nél kevesebb (de 8-nál több) államilag finanszírozott féléve volt, úgy akkor sorolják át költségtérítéses képzésre, amikor a maradék állami félévei is elfogynak.